Praktijkondersteuner huisarts Jeugd nu bij alle huisartspraktijken
Alle 17 huisartspraktijken in Utrechtse Heuvelrug krijgen een Praktijkondersteuner Huisarts Geestelijke Gezondheidszorg Jeugd (POH GGZ Jeugd). De gemeente, de huisartsen en de Sociale Dorpsteams hebben dit vastgelegd in een nieuwe samenwerkingsovereenkomst. Deze laagdrempelige ondersteuning biedt jongeren en ouders sneller hulp en voorkomt dat problemen groter worden.
Van pilot naar samenwerking in alle praktijken
In 2019 begonnen de eerste POH Jeugd bij twee huisartspraktijken. Het succes sprak voor zich: twee derde van de gezinnen die de POH Jeugd bezochten, hadden geen specialistische zorg meer nodig. Inmiddels doen alle 17 praktijken in de gemeente mee. “Deze uitbreiding laat zien hoe belangrijk en effectief deze aanpak is,” zegt wethouder Karin Oyevaar.
Wat doet een POH Jeugd?
De POH Jeugd helpt ouders en jongeren tot en met 18 jaar bij vragen over mentale gezondheid, opvoeding en sociale uitdagingen. “Soms is het al genoeg om te horen dat wat je meemaakt niet raar is.” vertelt huisarts Jerry de Lange. “Dat geeft rust en helpt ouders en kinderen om beter met de situatie om te gaan. Zo kreeg bijvoorbeeld een kind met gedragsproblemen samen met de ouders ondersteuning van de POH Jeugd. Door snel te schakelen met de school en andere betrokkenen, konden we zo erger voorkomen.”
Sneller hulp door betere samenwerking
Met de komst van de POH Jeugd is de wachttijd voor een eerste gesprek teruggebracht naar maximaal een maand. Dat is veel sneller dan de zes maanden tot een jaar die specialistische hulp vaak vraagt. Elsbeth Vogel, directeur-bestuurder van de Sociale Dorpsteams, benadrukt: “De POH Jeugd werkt ook preventief. Door samen te werken met scholen, sportclubs en welzijnsorganisaties bouwen we een sterk netwerk om gezinnen heen.”
Betekenis voor gezinnen en de samenleving
De inzet van de POH Jeugd biedt gezinnen niet alleen snelle en praktische hulp, maar heeft ook een positief effect op de samenleving. “Door vroeg in te grijpen, blijven kinderen beter functioneren op school en in hun sociale omgeving,” zegt huisarts Alexander van Lennep. “Dat helpt het gezin én houdt specialistische zorg beschikbaar voor wie het echt nodig heeft.”
Waar kunnen inwoners terecht?
Inwoners die vragen of zorgen hebben over de mentale gezondheid of het welzijn van hun kind, kunnen contact opnemen met hun huisarts. Samen met de huisarts wordt gekeken of de POH Jeugd iets voor het gezin kan betekenen.
Met de POH Jeugd zet de gemeente Utrechtse Heuvelrug een belangrijke stap richting een gezondere gemeenschap waarin jongeren en gezinnen zich gesteund voelen.